Docent Ronald de Caluwé

Tai Chi en Chi Kung trainer/docent Ronald de CaluwéDocent bij Beweeg in Aandacht is Ronald de Caluwé (1963). Hij beoefent sinds 1992 Tai Chi Chuan, Chi Kung en zenmeditatie en tussen 1995 en 2009 docent in deze disciplines – die allen een directe link hebben met aandachtig handelen en leven.

In 2009 besloot hij InAandacht te starten, om zo (vanuit een eigen ‘bedrijf’/centrum) meer de eigen visie gestalte te kunnen geven.

Ronald heeft les gehad en volgt nog regelmatig lessen en workshops bij onder anderen William C.C. Chen (grootmeester Tai Chi Chuan Yang stijl), Laura Stone (sifu [erkend leraar] Tai Chi Chuan), Peter den Dekker (senior student Zhan Zhuang Chi Kung van meester Lam Kam Chuen) en hij volgt regelmatig retraites van Maha Karuna Ch’an, o.l.v. Ton Lathouwers (geautoriseerd zenleraar).

In augustus 2012 ontving hij van grootmeester William C. C. Chen zijn trainercertificaat. Hij is dan ook aangesloten bij het William C. C. Chen lerarenplatform Nederland. Begin 2013 kreeg hij toestemming van Peter den Dekker om Zhan Zhuang Chi Kung lessen te gaan geven.

Ik ben zeer geboeid door de menselijke geest en door de wisselwerking tussen geest, lichaam en adem. We hebben ons veel automatismen in (onbewust) bewegen aangeleerd. In onze opvoeding en cultuur wordt de relatie van bewegen en gezondheid veel te weinig en te eenzijdig benadrukt.

In de ziekenhuizen waar ik heb gewerkt heb ik mensen met ontmoet en verzorgd na traumatische gebeurtenissen. Ik heb leren zien hoe mensen hun lichaam gebruiken en hoe mentale houdingen zich hierin weerspiegelen.

In de Tai Chi en zen heb ik onder meer geleerd mijn eigen patronen te zien en minder snel in de “spanning te schieten”.  En als dit toch gebeurt, mij hier dan bewust van te worden.

Momenteel ben ik mij aan het verdiepen in de interactive Tai Chi, o.a. in de vorm van Pushing Hands. Ik ben dus nog steeds lerende en ben van mening dat de beoefening van bewegingsdisciplines als Tai Chi en Chi Kung een levenslang en zeer intrigerend pad is. 

Ronald heeft daarnaast 31 jaar ervaring in de gezondheidszorg, onder andere als verpleegkundige en als manager op een afdeling Spoedeisende Hulp, als ambulanceverpleegkundige en als docent/trainer en adviseur in de acute zorg. Hij heeft diverse publicaties in dit gebied op zijn naam staan, vertaalde boeken en sprak meerdere malen op nationale en internationale congressen, met name over organisatie van de acute zorg en triage.

Google+

Pin It on Pinterest